Natur smykker i træ – en ny trend?

traesmykker - et alternativ til almindelige smykkerNår man alligevel går ude i skoven og samler stykker af træ op, så ville det jo være rart hvis man faktisk kunne bruge dette træ, til noget fornuftigt? For langt de fleste betyder fornuftigt at det blot bliver brugt som brænde, men i nogle tilfælde ender det også med at blive til flotte træfigurer. Men der er faktisk også andre måder dette træ kan bruges på, vi ser her lidt nærmere på en alternativ måde, nemlig billige håndlavede smykker i træ, noget som efterhånden ser ud til at blive mere og mere populært, ja faktisk er der nærmest tale om en ny trend.

Træ smykker kan være rigtig god som en gave, og kan være et hurtig og billig projekt til gør det selv typen.

Store stykker af træ smykker er gode til at fremhæve den naturlige skønhed, som findes i det mest træ. Vi tager her et lille kig på nogle af de muligheder der er, og giver et par tips til hvordan du selv gør.

Øreringe og halskæder

At finde det helt rigtige stykke træ, er 90% af af opgaven når det kommer til smykker i træ. Her gælder det om at holde godt øje med farven og mønsteret i træet, og vælge et stykke hvor det bliver nemt at fremhæve disse kvaliteter. Især øreringe og halskæder er nemme at lave af træ, men det betyder dog ikke, at man også sagtens kan lave finger ringe eller armbånd. Til disse produkter benytter jeg især trætyper som Eg, Bøg og Birk som er gode til fremstilling af træ øreringe eller halskæder. Alt sammen lavet af træ som man selv kan finde i skovbunden.

Design og form af smykker

Når du har valgt dit træ, er du nødt til at beskære og forme det. Designet for mine smykker er normalt foresat af selve træet, men ofte efterlader jeget par stykker træ om omkring værkstedet indtil jeg får inspiration, ud fra træets form eller farve.
Derefter er selve udskæringen faktisk ret simpel, her bruges save, filer, raspe og sandpapir til at forme træet til til det design man ønsker sit smykke i. Du kan se et eksempel her på denne side
På grund af smykkes lille størrelse, skal man ofte ret tæt på for virkelig at se det godt, og derfor er finishen ekstra vigtig, i forhold til andre produkter af træ. Derfor gælder det her om at opnå en virkelig glat finish, så slibning udføres med mange finere og finere korn af papir, som regel ned til 1000 -1200 korn. Denne del af processen kan være ret tidskrævende, jeg ofte ender slibe mere af enderne af mine fingre, end selve smykket!

Efterbehandling

Jeg bruger nogle former for kunstig farvestoffer, da disse obskure den naturlige skønhed af det underliggende træ. De vigtigste finisher jeg bruger til træ smykker, er tung olie, bivoks og klar lak. Hver har deres egne fordele og ulemper, er du nød til at eksperimentere for at opnå den stil som du er ude efter. Oftest jeg gå efter en højglans finish, da dette virkelig viser skønheden i træet.

Personligt kan jeg godt selv lide at sidde med mit barn i sin bæresele, og lave mine smykker. Jeg har lagt mærke til at når børn sidder i bæreseler er de langt mere rolige, end når de ligger i deres barnevogn. Virkelig et stykke babyudstyr som kan anbefales.

armbånd - smykker til kvinder

Vedhæftninger

Når selve træbearbejdning er færdigt, skal du tilføje de forskellige metal vedhæftninger, som kroge, kæder, nåle, perler og stropper. Vælg disse med omhu, måske vil nogle af dem, se bedre med guld nogle med sølv eller kobber. Ofte kan udseendet på et stykke træ, blive forstærket med en perle eller to.
Jeg plejer vedhæfte med epoxyharpiks, anden lim jeg har forsøgt havde tendens til at mislykkes for en eller anden grund.

Jeg håber denne artikel har givet dig nogle ideer til fremstilling af træ smykker og fået øjnene op for at træ faktisk kan bruges til andet end møbler og brænde.