Flere og flere går over til briketter

imagesDet er ikke noget mere hyggeligt, end at sidde foran sin brændeovn en kold efterårs aften og nye en god bog, mens ilden brænder i et par træstykker som man selv har hugget. Alligevel viser de seneste undersøgelser af flere og flere danskere er begyndt at gå over til briketter frem for traditionel kløvet træ. Men hvorfor er de del, er træbriketter virkelig bedre end almindeligt brænde? Det prøver vi her at se lidt nærmere på.

Hvad er træbriketter?

Når vi snakker træbriketter, så er det hovedsagligt de firkantede gule savsmuldsbriketter vi mener, også kaldet RUF briketter. Så vi ser her bort fra andre typer som Hardwood, Pine, Økobriketter osv. RUF briketten består af savsmuld og træspåner,som i en RUF presser, opvarmes og presses sammen under stort tryk. Dermed blødgøres og frigives den harpiks der naturligt findes i træ og som efterfølgende presses godt ud i alle hulrum, som er imellem de forskellige træstumper. Når briketten så afkøles, så størkner harpiksen igen, og man har en fast og solid klump som ikke smuldre og som er meget tør.

Fordele ved briketter

Der er en del fordele ved briketter, først om fremmest har de generelt en bedre brændværdi end andre typer af træ. f.eks. ligger brændværdien for træbriketter på omkring 4.600 kcal/kg mens den for en god træsort som ask ligger på omkring 4.100 kcal/kg. Det betyder at du får mere varme ud af briketterne, ved brug af samme mængde træ.
En anden fordel ved træbriketter, er at de er nemmere at stable og transporter end brænde er. Er de i en ordenlig kvalitet, så sviner de heller ikke helt så meget, som brænde gør.

Ulemper ved træ briketter

Der er selvfølgelig også nogle ulemper ved at skifte over til briketter frem for almindeligt brænde. For mig er den største at det slet ikke er lige så hyggeligt at se på nogle savsmuldsbriketter der brænder, sammenlignet med 2 stykker kløvet træ. Men jeg ved at for mange har dette ikke nogen betydning. I modsætning til brændestykker som fint kan tåle lidt vand, så må briketterne overhoved ikke få nogen form for fugt. Får de fugt eller vand, så begynder de at smuldre, hvilket jo bestemt ikke er optimalt.
En anden ulempe ved dem, er den meget svingende kvalitet. I flere test har man fundet eksempler på træbriketter som indeholder jord og sand, for dermed at gøre produktionen billigere, der er også fundet eksempler på nogle som er fremstillet på affalds træ, der har været imprægneret eller indeholdt spor af maling og lim. Det er hovedsageligt de helt billige briketter, hvor disse ting er blevet opdaget. Så sørg altid for at kvaliteten er helt i top inden man bestiller.

Umiddelbart giver det jo ok mening, at flere skifer over til briketterne, men som gammel skovmand, så er jeg nu selv mest til traditionel brænde som man selv har savet og kløvet. Så slipper man også for alt der her nymoderne fitness udstyr.