Alt for meget skov fældes til brænde og briketter

brænde fra brikettertilbudI takt med at priserne på olie, el og gas stiger, har flere og flere fået øjenene op for de mange fordele der er ved at fyre med brænde, briketter eller træpiller. Dette er nu også begyndt at gå ud over de danske skove. Flere skovejer fælder store dele af de gamle skove udelukkende for at sælge træet til brænde, og så efterfølgende plante nye træer.
Man skulle jo tro at det var helt ok, når blot der blev plantet nye træer, men problemet er at det ofte går ud over dyrelivet i området. Hvis man fjerner et areal på størrelse med 30 fodboldbaner og planer til med nye træer, så betyder det mindre mad og mindre beskyttelse for en hel række af dyr. I stedet sælges en stor del til online forhandlere som f.eks. brikettertilbud.dk eller lignede som så igen sælger det videre til forbrugerne, så de kan få varme i deres hjem.

baby udstyr som autostol og bæreselerSå hvis man skal varme sit hjem op med træ, så anbefaler vi at man i stedet for at benytte almindelige træ, kløvet til fine stykker brænde, benytter sig af træbriketter eller træpiller i stedet for. Grunden til dette, er ret simpel. Ikke alle, men størstedelen, af de briketter vi bruger her i Danmark, er lavet af savsmuld og retfliser af rest træ. Det vil sige at det træ der benyttes til at fremstille briketterne eller træpillerne, kommer fra træ der alligevel skulle fældes til andre formål, som f.eks. inden for møbelindustrien. Det betyder så også at du ikke er med til at lægge ekstra pres på de danske skov og bidrage til endnu større fældning af træerne. Det samme gælder for træpillerne, her benyttes som regel endnu mere fint savsmuld, da kvaliteten af træpiller skal være rigtig høj, for at undgå at pillerne smuldre eller sætter sig fast i fyret.

Sammenligner man brændværdien for briketter, træpiller og almindeligt kløvet træ, er briketterne og træpillerne faktisk der hvor man får mest varme ud af en palle. Grunden er hovedsagligt at både træbriketter og træpillerne indeholder langt mindre vand end almindeligt træ gør, og dermed skal der ikke også bruges energi på at fjerne vandet ved afbrænding. Savsmuldet tørrer jo meget hurtigere op end solidt træ, og det opvarmes derudover til omkring 300 grades når det presses sammen til træbriketter eller piller.

Det er især de tunge og mere populære træsorter som Bøg og Eg der er problemet herhjemme. Vi kan bedre tåle at der fældes mere skovfyr og gran, men da prisen på disse typer af brænde er lavere end prisen på f.eks. bøgebrænde, er de derfor heller ikke lige så populære at sælge til brændeproducenterne. Heldigvis er der stadig mange skove, hvor de udelukkende sælger de de træer som naturen selv har væltet, f.eks. i forbindelse med nogle af de kraftige efterårs storme, er det er det slet ikke nogle problemer med, i det træ der rådner op, udleder præcis samme mængde af Co2 og varme, som hvis det bliver afbrændt. Dette sker blot over lidt længere tid.